אתם בוודאי מכירים אותם כפתרון יעיל ומקובל להתמודדות עם שריפות ודליקות, אבל אפשר גם להניח שאתם לא ממש בטוחים איך המערכת הזו עובדת. המכשירים הקטנים שמחוברים אל התקרה, ובמקרים רבים אף מסתתרים היטב מאחוריה, אמורים באורח פלא להתיז מים ולשלוט באש. אלא שמערכת ספרינקלרים עובדת בדרך פשוטה והגיונית, היא רק דורשת תכנון מדויק ופריסה נכונה. כך עושים את זה.
מערכת ספרינקלרים עם מים בלחץ גבוה
ספרינקלרים הם למעשה מתזים קטנים שנצמדים אל התקרה (כאמור, הם עשויים להיות מוסווים). חלק בלתי נפרד מהמערכת הוא צינור המים שמחובר אליהם, צינור שאמור לפעול בלחץ גבוה מאוד. מה שמונע מהמים לזרום באופן שוטף אלה הם השסתומים בקצה הספרינקלר, אלה שעשויים מזכוכית חזקה שמתנפצת לרסיסים רק כשהטמפרטורה בחדר מגיעה לגובה מסוים. אם החדר התחמם והגיע אל הטמפרטורה הזו סביר להניח שאש פרצה בחדר, וזה השלב שבו הזכוכית תתנפץ והמים יפרצו החוצה בקצב מהיר ובלחץ רב, במטרה לכבות את האש ולהשיג שליטה עליה הרבה לפני שתמשיך במסעה ותכלה חדרים נוספים – ואת תכולתם.
למה דווקא מערכת ספרינקלרים?
מערכת ספרינקלרים נחשבת למערכת יעילה מאוד בין שלל מערכות כיבוי אש, והסיבה לכך פשוטה. המערכת המתוחכמת הזו פועלת באופן אוטומטי לחלוטין, ורק כשיש חשיפה לחום גבוה מאוד. המשמעות היא שלא כל אש תגרום למערכת לעבוד, נקודה חשובה אם אתם מנהלים ספא ובו נרות דולקים באופן קבוע לדוגמה. זו נקודה חשובה משום שלא כל אש קטנה זקוקה לכיבוי, אם היא נמצאת בפיקוח ובשליטה. חשוב לא פחות מכך, התזת המים עשויה להסב נזק לא קטן לציוד במקום, בוודאי לציוד אלקטרוני, ולכן חשוב להימנע מהתזת המים שלא לצורך.
לאחר השריפה – מתקינים מחדש
אם התקנתם מערכת ספרינקלרים והיא פעלה באופן מדויק ונכון בזמן שריפה, כדאי לזכור שיש צורך בהתקנה מחודשת של המערכת. הספרינקלרים מתנפצים כדי לשחרר את לחץ המים שאחראי לכיבוי האש, ומרגע ההתנפצות הם למעשה יוצאים מכלל שימוש. כדי לחזור ולהגן על המבנה חשוב לבצע תכנון מחודש של המערכת והתקנת ספרינקלרים שוב. גם אם נדמה לכם שהאש לא תכה פעמיים, קשה מאוד לדעת מה יקרה ומתי, וללא ספק עדיף להגיע למצבי החירום הללו ערוכים ומוכנים, ולא לגלות ברגע האחרון שאין לכם אמצעי הגנה מתאים למשרד, לרכוש ולסחורה שלכם. עדיף לישון טוב יותר בלילה ולדעת שיש לכם שכבת הגנה בסיסית ויעילה, לא?